Jaki język w dzisiejszych czasach?
Guest_pultorakh_*
Napisano 07 styczeń 2012 - 07:55
Nie chcę być zgryźliwy, ale co to są te kraje post-kolonijne? To takie, gdzie dzieci francuskie wyjeżdżały na kolonie? Może Ci chodziło o kraje post-kolonialne? Ale generalnie to się zgadzam z treścią, tylko, że hiszpańskiego, nikt poza Amerykami nie zna i się nie uczy, bo nigdzie indziej się go nie używa,w przeciwieństwie do portugalskiego (poza Brazylią, jest przecież Angola, Mozambik w Afryce, Macau, Timor Wschodni w Azji). Francuski jest dominujący w Afryce, zaraz po angielskim, jak ktoś chce jeździć po dżungli czy handlować z Czarnymi, coś importować(np. kakao) lub eksportować (np. herbatę czy kawę rozpuszczalną, tak jak nasza firma Mokate) to francuski obowiązkowo.Angielski obowiązkowo i hiszpański dla podróżujących, może też francuski (ze względu na kraje postkolonijne).
Ja bym Ci poleciał zajrzeć na stronę www.langled.com. Specjalny portal dla Rosjan i osób rosyjskojęzycznych, chcących uczyć się języków obcych. Na pewno znajdziesz osobę, która w zamian za naukę polskiego czy angielskiego, będzię Cię uczyć rosyjskiego lub pomagać np. przez Skype. Gorąco polecam, ja się tak nauczyłem rosyjskiego w miesiąć więcej niż przez rok nauki w szkole językowej i to takiej,gdzie można zdawać certyfikaty z rosyjskiego.angielski to jest absolutna podstawa jeśli chodzi o znajomość języków obcych, ale zauważyłam, że dość dużym powodzeniem cieszy się też rosyjski. ja sama chętnie zapisałabym się na kurs, wspominaliście o axon, a ja tą szkołę mam po sąsiedzku więc miałabym niedaleko, ale chciałam zapytać czy wiecie, czy mają może kurs rosyjskiego??
Napisano 08 styczeń 2012 - 11:37
To jest najlepszy sposób na naukę języków obcych - mieć kogoś znajomego z tego kraju. Takie coś motywuje, bo chciałoby się porozmawiać jak najwięcej. I też patrząc na to trochę z innej strony - żadna szkoła nie nauczy nas języka obcego jeśli sami nie będziemy chcieli. Nauka ma sens jeśli się to robi dla siebie nie dla ocen. W szkole jest tylko program, który trzeba przerobić i wg którego trzeba uczyć i nic poza tym. W każdym przedmiocie samodzielny wysiłek się opłaca, bo do głowy na siłę nam nikt nic nie wbije.Ja bym Ci poleciał zajrzeć na stronę www.langled.com. Specjalny portal dla Rosjan i osób rosyjskojęzycznych, chcących uczyć się języków obcych. Na pewno znajdziesz osobę, która w zamian za naukę polskiego czy angielskiego, będzię Cię uczyć rosyjskiego lub pomagać np. przez Skype. Gorąco polecam, ja się tak nauczyłem rosyjskiego w miesiąć więcej niż przez rok nauki w szkole językowej i to takiej,gdzie można zdawać certyfikaty z rosyjskiego.
Guest_pultorakh_*
Napisano 08 styczeń 2012 - 12:02
Tak samo jest z językiem, tylko języka człowiek uczy się całe życie, nawet swojego ojczystego, nowych słów, nowych powiedzeń. Najszybciej nauczyć się i najefektywniej, jeśli mamy wysoką motywację, wiemy, że język będzie nam przydatny w życiu, pracy, w kontaktach międzyludzkich i będziemy go używać. Nauka dla samej nauki, tylko po to, aby się nauczyć trochę, używać go biernie raz na miesiąc czy raz do roku, to strata czasu. Jeśli ktoś mieszka w pobliżu granicy z danym krajem i często będzie przebywał po drugiej stronie granicy to nauczy się błyskawicznie i będzie musiał się go nauczyć, żeby o cokolwiek zapytać czy poprosić o coś w sklepie. Angielski wcale nie jest tak powszechnie znany za granicą, jak to się wydaje, szczególnie na prowincji, w mniejszych miejscowościach.
Jak ktoś lubi, zna i wie, że będzie chciał przebywać w danym kraju długo lub często i często będzie utrzymywał kontakty z jego mieszkańcami, nawet przez internet, to nauczy się języka każdego, nawet i chińskiego. Jak ktoś uczy się tylko dlatego, że dany język ma dużo osób mówiących na świecie, typu chiński, hiszpański, francuski, hindi, arabski, ale nie wie, czy w ogóle będzie chciał jeździć do krajów, gdzie się tego języka używa, to będzie się uczył długo, ślamazarnie i wielokrotnie przerywał naukę.
Zauważyłem to przy osobach uczących się polskiego, np. w Chinach czy w Rosji lub USA. Większość osób uczy się języka, by poznać jakiś ciekawy kraj, o którym gdzieś poczytali w swoim języku. Potem, jak już zaczynają naukę, okazuje się, że w zasadzie to nie wiedzą, czy chcą do Polski przyjechać, czy im to potrzebne, itd. Ale znam osoby, które błyskawicznie się uczą polskiego, bo chcą tu na przykład przyjechać na dłuższy pobyt, albo byli u nas jako turyści i im się bardzo spodobało lub przebywają już, a słabo znają język.
Napisano 09 styczeń 2012 - 09:56
Napisano 10 styczeń 2012 - 11:52
Guest_pultorakh_*
Napisano 16 styczeń 2012 - 08:11
Nie polecam nauki obydwu języków na raz, bo są zbyt podobne do siebie, zupełnie jak czeski i słowacki, chociaż mają zupełnie różną wymowę. Do tego wersja brazylijska a wersja portugalska to niemal 2 różne języki, przynajmniej tak mówił mi Brazylijczyk, którego zacząłem uczyć polskiego i rosyjskiego. Polecam poszukać w internecie, na portalach jakie podałem. Osób z Ameryki Łacińskiej jest sporo, więc rozpocząć naukę "język za język" nie jest wcale trudno, nie trzeba się męczyć jakimiś durnymi kursami, które i tak niewiele dają, przynajmniej mi.ja bym chciał nauczyć się hiszpańskiego lub portugalskiego a najlepiej obu
Napisano 19 styczeń 2012 - 05:28

Napisano 30 styczeń 2012 - 07:30
Napisano 24 luty 2012 - 10:43