Najlepsze Sposoby Uczenia Się Do Matury
Rozpoczęty przez
kubekgeetez
, wrz 05 2008 12:41
matury najlepsze sposoby uczenia
85 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 05 wrzesień 2008 - 12:41
Witam chciałbym si e dowiedziec jakie sa najlepsze sposoby i metody nauki do matury:D w tym roku pisze i fajnie by było skorzystać z jakiś rad;p dodam że pisze chemie, biologie i fizyke na poziomie rozszerzonym i dlatego zależy mi na efektownej nauce;p pozdro
Napisano 16 wrzesień 2008 - 10:24
no coz. cale szczescie to ja juz mature mam za soba (rok temu napisalem)
w tym roku delikatnie chce ja poprawic. oto moje rady odnosnie fizyki: zadania i jeszcze raz zadania!!! kup sobie napoczatek jakis dobry i sprawdzony zbior. tylko zadne pazdro. najlepiej jezeli tresci beda podzielone tematycznie i powtarzaj w ten sposob wszystkjie dzialy. uwiń sie z tym do marca. a potem rob same arkusze. uda sie napewno. a co do biologi to metoda podobna. najpierw generalne przypomnienie materialu (czego jest naprawde strasznie duzo- moj qmpel zdawal w tamtym roku i az sie nie spodziewal ze az tyle) a od kwietnia arkusze. i to sprawdzony sposob. co do chemi to mysle ze podobnie jak z fizyka

Napisano 28 wrzesień 2008 - 10:31
W tej chwili na nowej maturze materiału z biologii nie jest taak dużo. Ja zdawałam starą maturę i coś o tym wiem.
A tak wracajac do Twojego pytania...na tej waszej nowej naturze bardzo istotne są obrazki. Stąd też i moja rada: patrz na jak największą ilość schematów. To czego sie uczysz wchłaniaj ze zrozumieniem a nie na tępo na pamięć. Biologia potrafi być ciekawa. No i jak w ten sposób podejdziesz to podchwytliwe zadania tzw. "na myślenie" Cię nie zaskoczą.
Czytaj różne książki. Treści się powtarzają ale czytając w różnorodny sposób podane informacje zdobędziesz umiejętność fachowego wyrażania się, no i zawsze jest szansa ze w którymś podręczniku coś szerzej przedstawią. A wasza biblioteka na pewno pełna jest wszelakich pomocy. Zawsze jest też internet. Ale tu ostrożnie. Warto być krytycznym co do informacji zaczerpniętych z "podejrzanych" stron.
ppp21 bardzo dobrą radę Ci podał. Ważne jest ciągłe sprawdzanie swojej wiedzy. A wiec testy, test i arkusze.
Pozdrawiam i powodzenia
A tak wracajac do Twojego pytania...na tej waszej nowej naturze bardzo istotne są obrazki. Stąd też i moja rada: patrz na jak największą ilość schematów. To czego sie uczysz wchłaniaj ze zrozumieniem a nie na tępo na pamięć. Biologia potrafi być ciekawa. No i jak w ten sposób podejdziesz to podchwytliwe zadania tzw. "na myślenie" Cię nie zaskoczą.
Czytaj różne książki. Treści się powtarzają ale czytając w różnorodny sposób podane informacje zdobędziesz umiejętność fachowego wyrażania się, no i zawsze jest szansa ze w którymś podręczniku coś szerzej przedstawią. A wasza biblioteka na pewno pełna jest wszelakich pomocy. Zawsze jest też internet. Ale tu ostrożnie. Warto być krytycznym co do informacji zaczerpniętych z "podejrzanych" stron.
ppp21 bardzo dobrą radę Ci podał. Ważne jest ciągłe sprawdzanie swojej wiedzy. A wiec testy, test i arkusze.
Pozdrawiam i powodzenia

Napisano 11 listopad 2008 - 06:38
Witam:) Idealnego sposobu na nauke, przygotowanie do matury nie ma;P Jednym wiedza wchodzi szybciej wiec spojza na kilka wzorow, kilka zadan i to im wystarcza. Inni natomiast musza sleczec nad ksiazkami i ... kuc;x Co do tych 30%. Jezeli ktos liczy abu dostac sie na jakies dobre studia to te 30% jest zdecydowanie.. za malo.! Trzba miec w granicach 60%<. A z tym juz tak wcale latwo nie jest. Ale tak jak juz pisano wyzej.. najlepiej rozwiazywac testy maturalne z poprzednichj lat... i przegaldac vademecum. Tam cala wiedza jest zbilansowana i jasno opisana.
Napisano 29 listopad 2008 - 03:24
Ja tez pisalam mature z biologii i chemii. Jesli chodzi o chemie to wylozylam sie przede wszystkim na zadaniach wiec duzo duzo duzo zadan. Jak tu wszyscy pisza testy maturalne z poprzednich lat - zawsze sie dowiesz czego jeszcze nie umiesz. Biologia - tez przede wszystkim testy, najpierw dział po dziale teoria a pozniej rozwiazywać. Nic mi tak z biologii nie pomoglo jak kupa testow i zdalo sie rozszerzenie na 85%
Powodzenia!

Powodzenia!
Napisano 03 grudzień 2008 - 09:57
Prawda jest taka, że uczenie się do matury w ostatnim roku nauki i próba ogarnięcia wszystkiego grozi katastrofą. Drodzy maturzysci tylko systematyczność zapewni sukces, oczywiście wiele zależy również od szczęscia. Tak więc życzę wszystkim abiturientom farta.
Napisano 25 grudzień 2008 - 11:55
najważniejsze jest chyba opanowanie zadań
Jeśli chodzi o teorię dobrym elementem przygotowania jest uczenie się etapami. Nie chodzi mi tu o rozkładanie materiału(co notabene również jest ważne) ale o stopniowe przyswajanie wiedzy. Od ogółu do szczegółu
Na początku czytać jak najwięcej tekstów z danego działu, z różnych źródeł, lecz nie ucząc się ich. Po prostu czytać. (Mi osobiście najlepiej leżą artykuły z gazet, książki lub podręczniki są dla mnie trudniej przyswajane) Ponoć najlepiej jest również czytać tuż przed położeniem się spać.
ja także, gdy się nie uczę, a mam chwilę, np. w autobusie, przypominam sobie jakiś dział i staram sobie powtórzyć w głowie jak najwięcej z niego.Z czasem będziesz pamiętał coraz więcej
To tyle jeśli o teorię
Staraj rozwiązywać jak najwięcej zadań, testów, jak nie znasz odpowiedzi, doczytujesz, ale nie kujesz - kucie nic ci nie da, za tydzień, może dwa, zapomnisz.
Praktycznie z każdego przedmiotu są na internecie jakieś arkusze próbne, stare matury i testy do przygotowania, w księgarniach można znaleźć bardzo dużo książek tego typu -- po prostu robić zadania, jak najwięcej
Ważne jest tylko, żeby nie robić zaległości, nie odkładać materiału, bo któregoś dnia może się okazać, że za tydzień matura:)
pozdrawiam

Jeśli chodzi o teorię dobrym elementem przygotowania jest uczenie się etapami. Nie chodzi mi tu o rozkładanie materiału(co notabene również jest ważne) ale o stopniowe przyswajanie wiedzy. Od ogółu do szczegółu
Na początku czytać jak najwięcej tekstów z danego działu, z różnych źródeł, lecz nie ucząc się ich. Po prostu czytać. (Mi osobiście najlepiej leżą artykuły z gazet, książki lub podręczniki są dla mnie trudniej przyswajane) Ponoć najlepiej jest również czytać tuż przed położeniem się spać.
ja także, gdy się nie uczę, a mam chwilę, np. w autobusie, przypominam sobie jakiś dział i staram sobie powtórzyć w głowie jak najwięcej z niego.Z czasem będziesz pamiętał coraz więcej
To tyle jeśli o teorię
Staraj rozwiązywać jak najwięcej zadań, testów, jak nie znasz odpowiedzi, doczytujesz, ale nie kujesz - kucie nic ci nie da, za tydzień, może dwa, zapomnisz.
Praktycznie z każdego przedmiotu są na internecie jakieś arkusze próbne, stare matury i testy do przygotowania, w księgarniach można znaleźć bardzo dużo książek tego typu -- po prostu robić zadania, jak najwięcej
Ważne jest tylko, żeby nie robić zaległości, nie odkładać materiału, bo któregoś dnia może się okazać, że za tydzień matura:)
pozdrawiam
Napisano 15 styczeń 2009 - 11:18
co do fizyki to polecam vm operonu i 2 części zadań, chyba wszystkie możliwe zagadnienia dot. fizyki, i z każdego działu wiele zadań wydawnictwo OMEGA, posiadam i mogę sprzedać, miałem zdawać fizę, ale zmieniłem zdanie
także nówki nierdzewki nawet. Proszę pisać gdyby co

Napisano 24 styczeń 2009 - 04:53
Po moim doświadczeniu po nowej maturze to nie trzeba się uczyć
mi wystarczyło że chodziłem na zajęcia
dot. matematyki. jedynie do ustnego z polskiego trze bało się przygotować i to tyle z mojej nauki.
I trafiłem na PK kierunek: Fizyka Techniczna , stwierdzam po tym że szkoła średnia do niczego sie nie przydała, sorka przydało się: dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie TYLE!

I trafiłem na PK kierunek: Fizyka Techniczna , stwierdzam po tym że szkoła średnia do niczego sie nie przydała, sorka przydało się: dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie TYLE!