Ja mam na pyłki na wiosne mam przeje***
ja to samo

Napisano 12 grudzień 2009 - 12:05
Napisano 13 grudzień 2009 - 08:29
Napisano 27 styczeń 2010 - 09:28
Napisano 09 luty 2010 - 11:56
Napisano 29 listopad 2012 - 09:30
Napisano 10 lipiec 2016 - 06:45
nie jestem zwolennikiem leków tych chemicznych, dlatego też z powodzeniem stosuję leki ziołowe i dzieki temu nie mam żadnej alergii
Osoby cierpiące na alergię sezonową muszą przyjmować preparaty wspomagające od wczesnej wiosny. Zamiast leków konwencjonalnych przeciwalergicznych, można zażywać kwercetynę. Leki blokują działanie histaminy, natomiast kwercetyna wstrzymuje jej uwalnianie nie powodując żadnych objawów ubocznych.
Dobrze jest przyjmować ją z liśćmi pokrzywy herbatka która też hamuje histaminę oraz zmniejsza kichanie, świąd i obrzęk przewodów nosowych.
Najważniejszym przeciwutleniaczem jest oczywiście Wit.C wzmacnia ona cały układ obronny oraz działa przeciwzapalnie i przeciwhistaminowo.
Kwas pantotenowy zmniejsza przekrwienie przewodów nosowych. W okresie pylenia wszystkie wymienione preparaty można stosować, nawet stosując leki konwencjonalne.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w olejach rybnych lub oleju lnianym pomaga zmniejszyć objawy zapalne.
Objawy zapalne mogą też się zmniejszyć kiedy pijemy herbatki: rumiankową, z babki, szałwiową, z dziurawca lub czarnego bzu.
Rozmaitości
Niektóre zioła np. anyżek, imbir, mięta są naturalnymi substancjami przeciwhistaminowymi. Imbir i mięta zmniejszają również przekrwienie. Żeby zmniejszyć objawy należy pić do 4 filiżanek herbatki z tych ziół - zaparzonych oddzielnie lub razem dziennie
MIESZANKI ZIOŁOWE W RÓŻNYCH ALERGIACH
Przygotowanie ziół
Na każde jednorazowe użycie brać kopiastą łyżkę stołową odpowiedniej mieszanki, zalać ją szklanką wrzącej wody, przykryć na 3 godziny. Następnie przecedzić lekko podgrzać i pić:
Uczulenia różnorodne po 50g.
liść babki, ziele przetacznika leśnego, ziele rdestu ptasiego, ziele poziewnika, kłącze perzu, kłącze tataraku, liść podbiału, kłącze pięciornika, liść brzozy, korzeń mniszka
Pić 3x dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem. Pamiętać należy że po wypiciu całego zestawu ziół trzeba zrobić przerwę na 7 dni i zacząć pić taki sam zestaw , po skończeniu drugiego zestawu przerwać na 12 dni i wypić trzeci jako porcję profilaktyczną.
Alergiczny nieżyt sienny po 50g.
ziele fiołka trójbarwnego, ziele świetlika, ziele dziurawca, ziele skrzypu polnego, ziele tasznika, owoc kolendry, liść pokrzywy, ziele bylicy, kora kruszyny, ziele bukowicy, kłącze perzu
Pić jak wyżej
Alergia wypryskowa - swędząca po 50g.
ziele serdecznika, ziele fiołka trójbarwnego, ziele dziurawca, ziele nostrzyka, ziele skrzypu polnego, ziele rdestu ptasiego, kwiatostan kocanki, liść pokrzywy, koszyczki rumianku, kłącze perzu, korzeń mniszka lekarskiego
Pić jak wyżej
Migrena alergiczna po 50g.
ziele świetlika, ziele nostrzyka, ziele dziurawca, liść podbiału, kłącze perzu, ziele krwawnika, ziele bylicy pospolitej, ziele fiołka trójbarwnego, liść pokrzywy,
ziele skrzypu polnego, ziele przetacznika leśnego
Pić 3x dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.
należy pamiętać że po wypiciu każdego zestawu ziół trzeba zrobić przerwę na 7 dni i zacząć pic taki sam zestaw, po skończeniu drugiego zestawu przerwać
na dni 12 i wypić trzeci jako porcję profilaktyczną
autor Andrzej Cz. Klimuszko
Ps.
Dobrym środkiem który blokuje wydzielanie histaminy jest picie herbatki z pokrzywy. Kilka razy dziennie, nie słodzić.